Ta dig ut från Prag till de populära bike-parkerna och testa några av alla singeltracks som tack vare sina olika svårighetsgrader passar alla – både nybörjare och mer erfarna cyklister.

Trail Park Klínovec

I Krušné hory-bergens unika natur ligger Trail Park Klínovec, bara 1,5 timme med bil från Prags flygplats. Här väntar dig 30 kilometer preparerade flowtrails och 70 km leder för terrängcykling på skogsvägar. Alla lederna börjar på toppen av Klínovec och slingrar sig sedan genom de lokala skogarna till linbanan i Jáchymov. I Trail Parku Klínovec hittar du leder med fyra olika svårighetsgrader. Den enkla leden Azur (10,3 km) och medelsvåra leden Rubin (8 km) hör till de längsta downhill-lederna i Europa. Nedförs- och enduro-etapperna är platser för den prestigefyllda iXS Downhill cup, Tjeckiska mästerskapen i downhill och den Tjeckiska Enduro-serien.

Trail Park Klínovec erbjuder givetvis annat som är självklart i ett fullvärdigt center, och det är gratis parkering, fyrstolslift, cykeluthyrning och cykeltvätt, serveringar i anslutning till lederna, möjligheter till uppvärmning eller att testa dina färdigheter på en pumptrack. I närheten av centret finns ett antal B&B, men där finns även varianter för mer krävande gäster som t.ex. hotellen Honor&Grace eller Astoria i det närliggande Jáchymov.

Efter adrenalinupplevelserna på lederna kan du, förutom att besöka Krušné hory-bergens unika natur, som är med på UNESCO:s världsarvslista, även slappna av med wellness i kurorterna Jáchymov eller Karlovy Vary. 

Singletrackleden pod Smrkem

En av Tjeckiens äldsta cykelcenter ligger i Jizerský hory (Jizerský-bergen) på gränsen till Polen. Hela nätet av leder som är skapat av Dafydd Davis, ”förfadern“ till alla centrum för terrängcyklism i Storbritannien, erbjuder nu nästan 80 km underhållande åkning för alla typer av cykling.

Singeltrack-lederna är roliga och svårighetsgraden bestäms av din hastighet. De är enkelriktade (förutom ingångsleden) och precis som med skidbackar är det färger som skiljer svårighetsgraderna åt. Beroende på din aktuella nivå kan du på så vis välja olika längd och svårighetsgrad på leden. Det här området är generellt sett inte så tekniskt, vägytorna är planare så det är inga problem att cykla här med en ofjädrad cykel eller med barn.

Singletrack-leden pod Smrkem har tre startplatser, huvudstarten Singltrek Centrum ligger i Nové Město pod Smrkem, vid stranden av den naturliga badplatsen. Här finns cykeluthyrning, cykelaffär, restaurang och andra faciliteter för cyklister.

Övernattning kan du välja runt omkring bike-parken i Nové Město pod Smrkem eller de elegantare B&B-alternativen eller hotellen i de mer avlägsna delarna av Jizerský-bergen som till exempel Chata Prezidentská eller hotell Královka.

Om du förutom cyklingen skulle vilja pröva på vandring så missa inte vandringslederna i Jizerský-bergen. Från vallfärdskyrkan i Hejnice öppnar sig vägarna upp till bergen, klippformationerna och vattenfallen.

Till fenomenet Jizerský-bergen hör också utsiktstornen och de naturliga utsiktsplatserna som erbjuder häpnadsväckande vyer.

Trutnov Trails

En av de nyaste lederna i Tjeckien, Trutnov Trails, hittar du i närheten av nationalparken Krkonoše, två timmars bilfärd från Prag. Från och med 2020 erbjuder man totalt 37 naturliga singletrails av olika svårighetsgrader. Det största dragplåstret är den helt nya leden Floutek, en snabbare flowtrail med gupp och fler möjligheter till hopp och dessutom Ptačí perspektiva (Fågelperspektivet), en krävande svart led, som leder över klippblock och kräver en hel del teknisk färdighet.

Under åkningen kommer du att få uppleva den fantastiska utsikten över sandstensklipporna, som ger lederna sin magi. Cyklingen på skogsvägarna kan kombineras med de fantastiska cykellederna i de närliggande områdena Krkonoše, Adršpach, Babiččino údolí eller Broumovsko.

Bikeparken Peklák i Česká Třebová, som från och med 2020 är utökad med nya cross-countryleder och ligger i närheten av Trutnov är också värd ett besök precis som centret Dolní Moravá, som konstant byggs ut, och dess omgivningar erbjuder dessutom underbara naturliga biking-upplevelser).

Trailcentret i Lhotě u Trutnova erbjuder sina besökare cykeluthyrning, cykelaffär, cykeltvätt och en mysig restaurang.  Inkvartering hittar du både i Trutnově – cyklisternas favorithotell Krakonoš eller det mer luxuösa hotellet Davídek, och i närheten av lederna – Pensionat Dračí Lhůta eller Primachalupa.

När du planerar dina utflykter, glöm inte att sätta av tid för utflykter till klippformationerna i Adršpach eller Tjeckiens högsta topp, Sněžka, i Krkonošebergen. Om du letar efter en unik upplevelse, missa inte Safariparken i Dvůr Králové, här kan du också övernatta i trädkronorna ovanför djurens inhägnader. 

Mountain bike i Tjeckien

mtbS magazine besökte Tjeckien hösten 2017, där vi cyklade i bland annat följande områden:

Njut av filmen som visar en del av det som kan förväntas vid ett besök till Tjeckien och dessa områden.

Text: Czech Tourism

Foto: Petr Slavík, Štěpán Vrzala & Klínovec

Film: mtbS magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!