Norra änden av Gardasjön utgör scenen för årets upplaga av Riva Bike Festival. För mig är det första gången att närvara på denna mässa. Det hela sker utomhus och stämningen är på topp. Inte så konstigt kanske när man ser var det hela utspelar sig.

Berg runt omkring – och vilka berg, jag känner mig liten… Jo, här får jag uppleva vilken liten del vi egentligen utgör av vår vackra jord.

Det har redan hunnit bli 23:e gången för Riva Bike Festival och det hela sker, som sagt, utomhus. Utställare från hela världen visar upp sina saker, en del nyheter inför 2017, men särskilt många av 2016 års nyheter som alla inte har fått ta del av än, men som de nu får möjlighet att känna och klämma på. Det finns massvis med testcyklar, allt från hardtail mountainbikes upp till de eldrivna varianterna och det märks att jag är i utkanten av Dolomiterna. Det är imponerande hur höga dessa är och jag förstår att folk vill ha minst en 120-mm heldämpad eller till och med en med el-stöd. Jag hade tyvärr inte möjlighet att sätta mig på en hoj här nere under de dagar festivalen pågick, men jag kan ana att det är någon timmes klättring innan man får börja köra utför.

Nyhetsmässigt ser vi att plussaren kommer mer och mer, och det där med el-assistans, det försvinner inte heller! Jag har sett en del olika varianter som kan monteras på den egna cykeln i efterhand, utan att man behöver köpa en cykel till. Bland annat fabrikanter som SRAM och Shimano ger sig in i el-leken. SRAM kommer med EX1-modellen som klarar av de högre krafter som en mountainbike med el-assistans ger. Hos Shimano ser vi också en ny utveckling, som vi inte får skriva om än (det är bara att avvakta och se), men så klart har jag fått se den helt nya 2×11 XT Di2. Ja, el kommer att finnas mer och mer på våra mountainbikes om vi så önskar….