Rudy Project och deras hjälmar är inget okänt märke för oss nu längre. Det som alltid har varit den röda tråden i deras produkter är nivån på kvaliteten, och så är också fallet denna gång, för hjälmen vi har haft till test.

Protera+ är en hjälm som har framtagits för att ge utökat skydd för nedre delen på baksidan av huvudet. Det är faktiskt också så man upplever den första gången man sätter hjälmen på huvudet, att den ger känslan av att gå långt ner och ta tag i huvudet hela vägen runt, så att säga.

Komfort

Kuddarna med inbyggt insektnät ger en komfortabel känsla runt skallen och ger även en upphöjd känsla, som leder till avlastning av tryckpunkterna på huvudet. Kuddarna värmer också lite, vilket är väldigt behagligt, särskilt nu när vi har anlänt till den kallare tiden av året. För övrigt märks det inte av någon värmeökning under sommarperioden eftersom det finns följande lösningar:

18 ventilationsöppningar vilka leder till ett bra flöde av luft genom hjälmen, och som svalkar bra i kombination med en integrerad airframe, vilken ger möjlighet för luften att strömma in på framsidan under själva kuddarna, och ger en ökad effekt av kylning, som samtidigt leder till att kuddarna håller sig torrare och därför inte kommer att lukta illa lika snabbt som de brukar.

 

Vad är EPS inmold konstruktion?

I korta drag är det en teknik som gör det möjligt att gjuta det yttre skalet av polykarbonat direkt under injektionssteget av det expanderbara stötdämpande polystyrenet (EPS). Denna teknik leder till en struktur som är stöttålig och extremt lätt och samtidigt ger möjlighet att skapa de 18 ventilationsöppningarna.

Dessutom ger tekniken, i kombination med EPS, polykarbonatet och exo-skelettet ett ökat skydd vid eventuella slag och ser till att energin tas upp istället för att överföras direkt till huvudet.

Smarta lösningar

Hjälmen är förbered för användning av goggles. Nu måste jag lägga till att jag är relativt känslig på huvudet när det gäller tryckpunkter. Och med det sagt, kan jag bara ange att Rudy Project Protera+- hjälmen fungerar bra när det gäller den åtsittande känslan av ett par goggles.

Med det menar jag att själva goggles-banden, vilka hamnar på baksidan av hjälmen, har en tendens att trycka hjälmen/hjälmbandet framåt så fort man sätter på dem. Det skapas ett litet tryck på baksidan av huvudet, men det går att leva med.

Det finns bra med plats under skärmen, för att placera goggles när dessa inte används. Skärmen kan ställas in i olika nivåer för att antingen skärma av ljuset eller skydda mot diverse av naturens element.

Strap quick change

Hur ofta har man inte velat kunna tvätta hjälmremmar. Jag vet att jag har velat det! Rudy Project har skapat möjligheten att ta av remmarna på ett enkelt sätt för att tvätta dem eller byta ut dem mot nya. Dessutom finns möjligheten att köpa remmar i olika färger för att färgkoordinera efter behov!

Slutligen

Hjälmen i sin helhet gör det man kan förvänta sig av en sådan. Den är lätt och bekväm, dock är bekvämlighet en något individuell känsla. Den passar mitt huvud väldigt bra och därför är den bekväm för just mig.

Den sitter som ett smäck och förflyttar sig inte fram och tillbaka, den är enkelt att ställa in runt om, och upp och ner så att den hamnar bra på huvudet. Gillar man inte svart, så finns det tre färgsättningar till.

Det som möjligen saknas är ett rotationsskydd. Skulle man vilja ha ett sådant system i hjälmen, så får man gå till ett annat märke, eftersom Rudy Project inte ännu erbjuder den möjligheten inom sitt sortiment.

Rudy Project Protera+ i detalj:

  • Vikt (i S-M, 55-58cm): 360 gram
  • Färger: blå, röd, vit och svart
  • Pris: 1800 kr
  • Information: Rudy Project Protera+

Rudy Project Protera+ i film:

Text, foto och film: mtbS magazine

För fler artiklar kring Rudy Project, följ länken till fabrikantsida Rudy Project

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!