Selle SMP-sadlar

När är ett test bra? Det där med att testa produkter är bland det svåraste som finns. Som till exempel med detta test av tre olika sadlar. I slutänden är det individens tycke som framhävs och med detta test är det viktigt att förstå att infallsvinkeln är att komma fram till vilken sadel man borde ha, om man ska välja en av de nedanstående sadlarna.

Men först lite reklam, det är Nordic Trade i Sälen som ansvarar för detta märke i Sverige. Viktigt att veta är, om jag lyckas med att fånga ditt intresse, att detta företag har ett testcenter för bland annat Selle SMP-sadlarna, samt Ridley-cyklarna, i det numera kända Rörbäcksnäs. Är du där i år för att cykla på lederna, passa då samtidigt på att ta en titt hos dem och testa dig fram för att hitta det som passar din bakdel.

Vi har fått in följande sadlar:

  • Selle SMP Forma
  • Selle SMP Blaster
  • Selle SMP Dynamic

Även om man kan följa anvisningarna som står på webben gällande användningsområde och storlek, rekommenderas det att man testar sig fram. Och jag kan verkligen intyga det, jag har monterat sadlarna på tre olika cyklar och växlat mellan dem, och utan att veta någonting om sadlarna i förväg har jag börjat testa.

Första känslan var att det är mer race-orienterade sadlar. De är relativt hårda och det upplevs inte alltid som det mest bekväma när det gäller terrängkörning, även om de så klart ska användas för det. Efter ca tre månaders testande har jag till slut kommit fram till att en av dessa sadlar är min favorit. Helt otroligt, för om man bara tittar på sadlarna kan man tycka att de är lika och att det inte skulle finnas någon direkt skillnad. Sadeln som passar bäst för mig är Selle SMP Blaster, och det som är det mest intressanta är det faktum att den på webben står beskriven som en sadel som passar bra till dem med byxstorlek S, M eller L, medan Forma och Dynamic passar bättre för dem med storlek M, L och XL. Och det var precis det jag hade upplevt: att de två sistnämnda sadlarna kändes för breda för mina sittben. Bortdomningar av nedre regionen var resultatet. Nu förstår man förmodligen ännu bättre varför man bör testa innan köp.

Komfort Selle SMP Blaster

Det som är komfortabelt i sadeln är att sittdynan är lite tjockare genom användning av formgivna elastomer, som ger mer dämpning. Utöver det gör öppningen i sadeln att pungen ligger ”fri” så att säga, vilket ger en bra avlastning och därför inget tryck.

Material Selle SMP Blaster

Stommen är karbonförstärkt nylon, vilket ger en stadig sadel. Det används riktigt läder som ska hålla länge.

Pris

Ovanstående sadlar kostar SEK 2395 och det gäller så länge de är i svart. Det finns åtta olika färger som har ett pris på SEK 2495, förutom de fluorescerande som landar på SEK 2550.

Slutsats

Selle SMP-sadlar har 70-årsjubileum i år och de har en hel del kunskap som har förvandlats till kvalitetssadlar. Mitt tycke om sadlarna är att om man kör tävlingar eller bara gillar att blåsa på i hög fart genom skogen som glad motionär så är de utmärkta för det. Jag däremot föredrar lite mer komfort i mina sadlar, men återigen: det är så himla personligt, och jag kan bara uppmana att ta tillfället i akt och testa för att få uppleva hur en sadel från Selle kan fungera för dig. För i slutänden är sadeln en viktig del av cykeln, dels för att sitta bekvämt men särskilt för att få bästa möjliga tryck ut i pedalerna.

Text och foto: Harold Abbas

Information:

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!