Tio månader har gått och våra två testpiloter, BMC Teamelite 01 XT Di2 och GT Zaskar Carbon Pro 9R, är klara med sina uppgifter. De har varit med om en hel del, men ingen av dem har klagat en enda gång!

Med detta långtidstest, som vi introducerade i mtbS magazine #22, ville vi visa användarvänligheten hos två olika system. Vi är inte alls intresserade av att framhäva en testvinnare eftersom det är två helt olika system.

Medan vi i dagsläget ser och läser mycket om SRAM Eagle-varianter har Shimano med Di2-systemet på något märkligt sätt hamnat i skuggan av Eagle-gruppen. Och det är väldigt synd eftersom Di2-systemet är minst lika intressant funktionsmässigt som Eagle-gruppen. Det kan så klart bero på priset eller på att den potentiella användaren helt enkelt inte förstår sig på elektroniska system.

 

Slitage

Innan vi fortsätter kan jag redan nu meddela att systemen inte har någon märkvärdig skillnad i slitage. Båda systemen har skötts på ett varsamt sätt, vilket innebär att kedjorna efter behov har fått sina smörjningar och att vi aldrig har spolat cyklarna efter turerna även om det skulle behövas (eftersom jag ogillar att använda vatten på cyklar, det ger onödigt extra slitage på vissa delar), förutom en gång på GT:n när vi gjorde ett test av Kärcher-lågtryckstvätten.

Sammanfattningsvis kan vi säga att efter nästan 150 mil av vanlig användning har vi valt att byta ut kassetten, kedjan och framklingorna på båda cyklarna. Att vi har valt att byta ut drivlinan beror på att vi har gjort en mätning av kedjans längd och på att vi hamnade inom 0,75-märket på Parktools-mätinstrumentet. Inga konstigheter på den fronten.

 

Varför får XT Di2 inte mer uppmärksamhet?

Vi förstår inte varför detta elektroniska system inte syns till på fler cyklar. Om man tror att en 2×11-drivlina är utdaterad kan man inte ha mer fel. I alla fall inte när det gäller ett elektroniskt system som XT Di2. Det fina i detta system ligger i det faktum att man enbart har ett reglage, nämligen det på högersida. Med detta tar man sig genom alla växlar såväl där bak som där fram, och därmed kan den som önskar ha två klingor fram ha det.

Skulle jag göra en kort jämförelse mot Eagle så finns det ingen skillnad i antal växelreglage, precis som SRAM har Shimano enbart ett reglage. Man behöver alltså inte tänka på när man ska växla där framme, det görs helt automatiskt av Di2-systemet, och utan att systemet någonsin blandar sig i och stör cyklingen!

 

Varför får Eagle så mycket mer uppmärksamhet?

Det kan man så klart också undra. Det beror nog mestadels på det där stora bakdrevet, 50t alltså. Självklart börjar man snegla på sådana kassetter när man dittills bara kunnat se en klinga i den storleken på landsvägscyklar. Och när 1×10 och 1×11 fanns saknade man ofta just den där mellanväxeln. Stegen mellan de olika tänderna där bak kunde upplevas som för stora. Och när 1×12 introducerades skulle man på en gång ha fått bukt med den delen.

Den ena fabrikanten efter den andra började använda sig av Eagle-gruppen, åtminstone på sina toppcyklar. Även om Di2 egentligen hade varit lika intressant att använda hade det inneburit att fabrikanterna hade behövt formge ramarna för att få plats för ett batteri och skapa lösningar för att få fram alla elvajrar. Ja, det är precis det som inte behövde göras med SRAM Eagle.

 

Finns det ett rätt eller fel val?

Det känns nästan löjligt att behöva komma med en slutsats som är så här enkel efter månader av testning av dessa system. Om vi utgår från att man har valet mellan två cyklar med dessa system standardmonterade, då kan vi bara konstatera att köparen kan bestämma själv vad man anser att man ska ha. Är man till exempel väldigt intresserad av teknologiska lösningar, då är svaret så klart Shimano XT Di2. Men känner man att det bara ska funka utan att man behöver oroa sig för att batteriet ska ta slut, då blir det logiska valet SRAM GX Eagle.

Fotnot

När jag gjorde i ordning BMC för att skicka tillbaka den visade det sig att batteriet var helt tomt. Och då har den ändå fungerat sedan januari och i nästan 150 mil – på enbart en laddning.

 

Hur fungerar båda systemen i praktiken?

Shimano XT Di2

När vi introducerade detta test var jag väldigt skeptiskt inför användningen av Di2-systemet. Att behöva gå tillbaka till ett 2x-växelsystem kändes efter all cykling med Eagle gammalmodigt. Nya standarden var visst 1x-systemen, tänkte jag. Det jag såg minst fram emot var att behöva jobba med två framklingor. Ni ska veta att detta var innan jag insåg att man inte ens behöver växla genom en framväxel. Di2 är alltså ett elektroniskt växelsystem rätt igenom, du som användare behöver inte tänka på när och vad som ska ske där framme.

Systemet sköter den biten så himla bra att jag efter all cykling inte ens längre tänker på att det sker en växling där framme. Jag hade inte heller räknat med att även om drivlinan skulle vara jättesmutsig (lera, snö m.m.) så skulle den fortsätta att skifta genom alla växlar med den enkelheten som den gjorde. Systemet har under hela testperioden fungerat som man kan förvänta sig av Shimano. Att de kan växlar har de visat genom detta system. Vi får se hur utvecklingen blir, jag personligen tycker att de borde se till att få detta system på varje elassisterad hoj som kör med Shimanos eSteps-system. För min del är det en no-brainer, då folk kanske inte förstår varför man ska ha detta på en vanlig hoj, och eftersom det redan finns ett batteri på sådana cyklar.

För att summera Shimano XT Di2

Underhållsvänligt, lätt att justera växeln, aldrig något krångel med att växlarna inte klarar av smuts osv. En nackdel kan dock vara att man inte vill gå tom på batteriet eftersom man inte längre kan växla då, varje växling drar batteri.

 

SRAM GX Eagle

Var jag skeptiskt inför testet med Shimano så var det tvärtom med SRAM Eagle, fast då visste vi inte hur pass bra den dåvarande instegsgruppen av Eagle, GX, var (nu finns NX som insteg inom Eagle-familjen).

Förresten, när vi påbörjade långtidstestet skulle Jörgen Söderholm ta hand om SRAM, men tyvärr hade han sedan våren ingen möjlighet att genomföra det fullständiga testet och jag fick ta över det hela. Inget ont i det, det enda var att risken fanns att jag skulle börja jämföra de två systemen. Men jag tror att jag har lyckats med att inte göra det. Alltså: hur är SRAM GX Eagle då?

Det coola är att även om vi pratar om GX-varianten så är känslan lika bra som i de dyrare syskonen XX1 och X01, med den skillnaden att totalvikten är högre. Men när det gäller användarvänligheten och växelkänslan kan vi bara konstatera att det är himla skönt med ett 1x-växelsystem och att precis som med Shimano bara behöva tänka på ett reglage för att skifta genom växlarna. Dock har det visat sig att SRAM-växlarna är känsligare när det gäller grundinställningen.

Ligger bakväxeln typ en millimeter för mycket utåt eller inåt, eller är spännet för högt, då börjar kedjan att rassla/låta lite som om den vore på väg att växla. När man väl har ställt in allt fungerar växlingarna bra. Att ha 50t där bak tillhands är ingen nackdel det heller när man bor i ett backigt område som vi gör. Systemet har, förutom de där finjusteringarna av växlarna, fungerat bra och är precis som Shimano absolut värt varenda krona man lägger på det.

För att summera SRAM GX Eagle

För att ställa in växlarna rätt behöver man ha tålamod och lite kunskap, tack vare den öppna formen på kassetten fastnar smuts och is m.m. inte i den och växlarna kan fortsätta jobba på. Fördelen är att man inte har ett batteri att tänka på. Nackdelen är att när växlarna inte hoppar i rätt så är det tillbaka in på verkstaden och justera in allt på nytt.

 

Slutsats om dessa system

Jag tror att ni har förstått att båda systemen har sina för- och nackdelar. Men det mest intressanta ligger dock i att slitagemässigt fanns det ingen märkvärdig skillnad mellan Shimanos XT Di2 och SRAM:s GX Eagle. 

Det finns inget rätt eller fel val, man väljer det system man tror mest på och om jag personligen här och nu skulle ställas inför valet att få en cykel med antingen det ena eller det andra systemet skulle jag inte kunna välja. Jag skulle köpa en av varje!

 

Foto & text: Harold Abbas

För fler artiklar kring Shimano: fabrikantsida Shimano.

För fler artiklar kring SRAM: fabrikantsida SRAM.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!