Tre fotografer, en filmare och tre deltagare var vi från mtbS magazine när vi kom fram till Mattila, där allra första upplaga av Solsta Fatbike Marathon skulle äga rum söndagen den 28 januari 2018. 

Töväder

Dagarna innan helgen drog ett töväder in, vi hade hur mycket snö som helst innan värmeböljan kom. Dalen hade förvandlats till isiga vägar och snön som la som ett täcke på modernatur var inte alls lika vacker längre. Natten lördag till söndag innan loppet kom det ca: 15 cm nysnö som ledde till att det hårda underlaget av banan, efter nattens preparering hade förvandlats till ett härligt och utmanande underlag för deltagarna. Det som kanske inte alla vet är att Mattila är nog mest känt bland skidåkare för Mattila Marathon och just i detta ligger också det unika med fatbike evenemanget. Skidåkare och fatbikeåkare fick åka på samma bana och det har gett en hel del leenden. Det funkade hur bra som helst, det fanns ömsesidig respekt. Cyklisterna höll koll på att inte hamna i spåret, även om de halkade ganska bra i det lösa föret.

46 startande

I första upplagan av Solsta Fatbike Marathon fanns 46 startande av 52 anmälda. Inte alls dåligt för att vara första gången. Jag vet att organisationen hade räknat med kanske 20 deltagare. Ni förstår att alla var nöjda med ett sådant startfält. Eftersom vi skulle hinna med att få så många som möjligt på bild, valde vi att sticka iväg 30 minuter innan start. Det visade sig vara precis så att det räckte för oss att göra i ordning kamerautrustningen ute vid banan, innan de första åkarna kom. Det var bra fart i de som tävlade, även om det var ett motionslopp märktes det att norrmännen jagade varandra. Lågt däcktryck var det som behövdes denna dag, för att ha tillräckligt med fäste, särskilt i kurvorna. 

Norsk seger

Det blev norsk seger av Bård Vereide som körde de 21 kilometer på 1:06:33, första svensken Lars-Ove Andersson kom in på en sjunde plats efter att ha kämpat sig genom banan på 1:22:26. Av 46 startande var det fyra damer som startade där Erna Opseth kom som första dam över mållinjen efter 1:43:48 och som andra dam vår kära redaktör Anna Davidsson med en tid på 1:50:18.

Resultatlista

Att Solsta Fatbike Marathon kommer att gå av stapeln under 2019 är en sak som är klar. Datumet däremot är inte spikat än, men att det blir någon gång i slutet januari början på februari är en självklarhet. Vill ni veta mera och följa utvecklingen, då är det bara att klicka här!

Hoppas att vi ses nästa år igen och så klart alla som inte har hunnit vara med på årets upplaga.

Text: Harold Abbas
Foto: Jörgen Söderholm och Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!