testad – Specialized Chisel Comp 29″

Att testa cyklar är inte det lättaste. Och när jag själv äger en 29” hardtail i karbon (från ett annat märke), som jag fortfarande efter ett par år är lyrisk över, så blir jag lite petig när liknande kommer in för test.

Men jag måste erkänna att mina tävlingsben vaknade och en härlig aha-känsla och flashback dök upp redan vid första testet av denna Specialized Chisel Comp.

Det finns vissa klyschor man kan säga när man recenserar

Hela ergonomin och sittställningen andas komfort och fart och känslan av att det är en snabb cykel känner man ganska direkt. Nu är denna visserligen i aluminium (Specialized D’aluisio Smartweld M5 Alloy) och därmed lätt. Men så länge man inte ställer den på vågen och är den som räknar varje gram som kan sinka tiden på ett lopp så får man karbonkänslan i hela cykeln.
Jag kan själv tycka att mycket fokus i diskussioner ligger på om man har karbon eller aluminium. Och att aluminium kan bli lite nedvärderat. Men har man inte testat någon av de senaste modellerna de sista åren så kan jag personligen tycka att man ska vara lite återhållsam i sina kommentarer.

För så länge man inte knackar på ramen eller kollar efter svetsfogar så märker man ingen skillnad på denna Chisel. Specialized använder sig nämligen av DSW-teknik vid svetsningen av sömmarna på ramen, så man har kunnat flytta dem från de punkter som utsätts för mest belastning och stress, vilket resulterat i att man kunnat skala ner vikten utan att kompromissa med vare sig styvhet eller styrka.

Däcken som sitter på är ett par lättrullade och relativt finmönstrade Fast Trek Gripton. Fram har den 2.3” och bak 2.1”, båda förberedda för slanglöst montage om så önskas. Och jag kan säga att det var ingen som cyklade förbi mig när jag cykelpendlade till jobbet på mina välpumpade däck.

Jo då, jag har allt varit i skogen och kört också. Trots att nabbarna i däcken inte är stora så kände jag att det räckte att släppa ut en hel del av trycket så fick jag ett fantastiskt grepp på stigarna även om jag körde på skrå eller blött och stenigt underlag. Kanske att leran fastnade och packade ihop sig i mönstret emellanåt men på det stora hela är det en kompromiss man får göra. Det finns vissa klyschor man kan säga när man recenserar en cykel och som man inte vill använda för ofta. Som t.ex. att den är lekfull, smidig och väldigt följsam. Men här skulle jag faktiskt vilja slänga in alla på en gång. En riktig racemaskin för XC-cyklister som vill göra några lopp i sommar.

Ser man till den tekniska specifikationen så är dämparen en Rock Shox Judy 29 Air på 100 mm i storlekarna M-XL och i S ligger den på 90 mm. Bromsarna är Shimano MT500 Deore, och även de 20 växlarna kommer från Shimano-familjen. I och med att det är två klingor fram så innebär det också att man kommer upp i väldigt hög fart innan man trampar ur den. Men som sagt, det hänger inte bara på cykeln utan även på cyklisten. Vad man orkar och under hur lång tid. Wire-dragningen är integrerad i ramen vilket skyddar dem lite bättre plus att jag personligen kan tycka att det är lättare när den ska tvättas och rengöras.

Som jag inledde med så är det inte lätt att göra en cykelrecension, men efter alla testturer måste jag säga att man får en väldigt bra och snabb cykel (lite hänger på cyklisten också) för denna prislapp. Helt klart en exemplarisk XC-cykel för diverse lopp. Och slå det där ur hågen att det bara är karbon som gäller.

Plus

  • Ergonomisk sadel.
  • Racer-geometri.
  • Lätt och följsam.

Minus

  • Ska jag vara lite petig och önska mig något så vore det ett snäppet bättre växelreglage.

Specifikationer

Ram
Material/ramstorlek Aluminium- S, M, L, XL
Dämpning
Framgaffel RockShox Judy 29, Solo Air (S: 90mm, M-XL: 100mm)
Bakdämpare
Växlar och bromsar
Växlar Shimano Deore (f), Shimano XT Shadow+ 10sp (b)
Växelreglage Shimano Deore
Vevparti Stout XC Alloy Boost
Bromsar Shimano MT500 Deore (f) 180/160 (b) 160
Hjul
Nav/hjul Specialized Alloy 29, 25mm
Däck Fast Trak, Gripton Compound 29×2.3 (f), 29×2.1 (b)
Komponenter
Styre Specialized Mini-rise
Styrstam Specialized Alloy
Sadel Body Geometry Phenom Comp
Sadelstolpe Specialized Alloy
Utväxling
36  
25 (338) 22 (384) 19 (444) 17 (497) 15 (563) 13 (649) 11 (767)
22
36 (143) 32 (161) 28 (184) 25 (206) 22 (235) 19 (272) 17 (303)
(…) = sträcka per varv i cm
Geometri
Styrstamsvinkel 69.8°
Sadelrörets vinkel 74,0°
Övre ramrör 56,5 cm
Övre ramrör (vågrätt) 59,4 cm
Sadelrör 40,0 cm
Gaffelrör 9,5 cm
Kedjestag 43,0 cm
Vevpartiets höjd 31,0 cm
Styrhöjd 96,0 cm
Hjulbas 110,0 cm

Info

Hjulsetets vikt 3,92 kg
Totalvikt 10,99 kg
Pris ca. SEK 77 500
Hemsida www.specialized.com

Text: Jeroen Tiggelman
Foto: Nathalie Hupin

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!