testad – Specialized Turbo Levo Comp

Efter all körning på denna cykel känner jag för att säga att det finns e-mountainbikes, och så finns det e-mountainbikes!

Med det menar jag helt enkelt på att jag – efter att ha kört på en hel del olika e-mountainbikes – upplever att denna Turbo Levo är något utöver det vanliga. Det märks att utvecklingen av dessa cyklar går på högvarv. Det har bara gått två år sedan jag för första gången cyklade på en Turbo Levo-variant från Specialized, och vad det har hänt mycket sedan dess! Den största förändringen ligger för min del i motorn och den delen kommer jag att återkomma till. Att dessutom DNA:t från Stumpjumpern strömmar genom hela cykeln gör inte saken sämre det heller! När nya Turbo Levo låg på ritbordet var det tydligt att allt skulle anpassas efter ramen i stället för att man skulle bygga en ram runt t.ex. en motor. Det har så klart gjort att cykeln är oerhört välbalanserad, och det är bland annat därför som jag börjar med min första mening.

 

Brose-motor, reglage, display och gå-assistans

Vad är nytt hos Brose S och Specialized? Jo, Specialized har förmånen att vara en av få, om inte den enda, som redan i år använder sig av den helt nya Brose-magnesiummotorn. Den tidigare Brose-motorn var redan den smidig och otroligt trevlig att cykla med, och det är den fortfarande. Men har man väl börjat smaka på den nya varianten, ja, då kan jag bara säga att jag egentligen inte vill gå tillbaka till den ”gamla”, även om den fortfarande är en toppmotor! Om man utöver smidigheten i den nya motorn lägger till den utveckling som kallas för ”Mission Control”, då vill man absolut fortsätta köra med den. Det som utmärker denna motor är att även om det känns att den har blivit starkare och rappare på att svara på cyklistens input, så ger den fortfarande användaren känslan av att det är en vanlig cykelinsats. Den linjära uppbyggnaden av motorns assistans sker alltså på ett naturligt sett.

Reglaget på den förra Levo fanns på sidan av underröret. Nu har det flyttats till styret, precis som det borde ha gjorts redan på den första varianten. Man vill ju inte behöva krångla med att ta en hand från styret för att kunna trycka på en knapp på underröret medan man cyklar. Dessutom har displayen där man kan se batteriets kapacitet och i vilket läge man kör förflyttats till ovanpå överröret. Den sitter närmast styrröret vilket gör att det är enkelt att se all information man är ute efter medan man cyklar. Och slutligen har vi äntligen ett reglage med en knapp för gå-assistans som har placerats på ett ställe som fungerar ihop med människans anatomi. Det är väldigt enkelt att trycka in knappen med vänster tumme och gå i de brantaste delarna utan att assistansen slår av och på, på grund av tummens vinkel som på tidigare modeller.

Nördighet på hög nivå: ”Mission Control”

Ställa in motorns effekt helt efter egna önskemål – låter detta för bra för att vara sant? Det är faktiskt sant. Det var inte alltför länge sedan som även den största eMTB-skeptiker hoppade av cykeln med världens största leende efter att ha cyklat för första gången på en eMTB. Nu kan man bara inte sluta skratta med denna funktion på cyklarna. Vad jag pratar om är alltså Mission Control-appen, som ger möjligheten att ställa in motorns assistans/effekt-nivå helt efter egna önskemål. Ännu roligare än att cykla själv är när en annan redaktör testar cykeln medan jag sköter appen. Ni förstår nog vad jag menar. Här kör personen iväg i full fart, när jag plötsligt nyper effekten och personen tappar farten helt och får kämpa sig framåt.

Det som bland annat går att göra genom appen är att anpassa effekten på följande (detta kan göras i Eco, Trail och Turbo):

  1. ”Support”. Genom denna kan du ställa in hur mycket effekt motorn ska ge baserat på hur mycket kraft man sätter i pedalerna.
  2. ”Peak Power”. Kombinerad med ”Support” anger man här hur mycket maximal effekt motorn ska ge för varje ”Support”-nivå.
  3. ”Acceleration Response”. Hur snabbt motorn reagerar på cyklistens input.
  4. ”Shuttle”. I shuttle-läge är det lättare att uppnå högre effekt vid högre kadens.

Sedan finns det något som kallas för Smart Control, vilket innebär att man kan ställa in hur mycket batteri man skulle vilja ha kvar i slutet av en runda, och att man ställer in antingen hur länge eller vilken distans man vill cykla. På det sättet finns inte risken att batteriet går tomt. Utöver ovanstående saker finns det även något som kallas för ”Turn-By-Turn Navigation”. Helt otroligt att se vilken utveckling vi har fått sedan jag började med vanlig mountainbiking 1991. Det känns mer och mer som att man åker på en dator. På något sätt tycker jag att det är coolt, men det är också en utveckling som gör att jag börjar undra: är vi verkligen i behov av allt detta?

Dämpning på 150 mm

Okej, cykeln har en gudomlig motor. Att den då också har en slaglängd på 150 mm både fram och bak gör inte saken sämre för min del. Men det som gör cykeln så intressant när det gäller dämpningen är att den monterade RockShox Revelation Charger RC är en gaffel som är tillräckligt stabil för att ta hand om en e-mountainbikes tyngre karaktär. Det märks när man cyklar att det finns en hög stabilitet i framdelen, särskilt om man även följer anvisningarna att lägga i 10 psi extra utöver det som i vanliga fall skulle gälla för att det handlar om en eMTB (fast det där med sag brukar man ju ställa in efter cyklistens totalvikt med utrustning). Men det har så klart även att göra med ramens formgivning i kombination med bland annat bakdämparen och hjulen osv. att man får en cykel som svarar direkt och intuitivt på det man möter.

Fiffiga lösningar

Bland de små saker som är tacksamma att ha på cykeln finner vi bland annat dropperposten och ett multiverktyg under den medföljande flaskhållaren. Det snyggaste är nog hur stilrent det är när det gäller vajrarna som allihop är indragna. Dock behöver tydligen höljet till dropperposten sättas i en viss vinkel, och det kan finnas något av en fördröjning av höj- och sänkningen av stolpen (detta kan bero på det enskilda exemplaret). Och slutligen finns det en lösning på undersidan av underröret i form av ett gummistopp, som ser till att styret inte svänger runt om man skulle ramla.

Hur är den att cykla med i praktiken?

Det är förmodligen det alla vill veta: hur är den att cykla på? Specialized har lyckats med att få cykelns totalvikt att stanna på enbart 22,09 kilo, vilket så klart tillgodoser användarens behov vid cykling i terräng. Genom att den är så pass lätt svarar den som om det vore en icke-elassisterad hoj. Detta – tillsammans med möjligheten att laborera med motorns effekt genom ”Mission Control”-appen – gör att man kan köra antingen väldigt effektivt och batterisnålt eller gasa på som bara den. När man väl står inför valet att köra/träna på hög effekt och få en rejäl pulsträning eller att köra ett långt och lugnt distanspass med puls i låga zoner, då är faktiskt ”Shuttle”-läge en fantastisk lösning. När det gäller hur cykeln beter sig på de olika underlagen så ger den en oerhört hög kontroll och därför en riktigt bra känsla när man kör fort utför – något som ibland kan vara lite svårare när man har en tyng cykel under sig. När det gäller stigkörning är det inte dumt att ”bara” köra i Trail-läget, fast Turbo går bra där med. Det är bara att man tränar sina reflexer mer på det som kommer. Överlag är Turbo Levo Comp en lätthanterlig cykel, förutsatt att man har mountainbikevana. Är man nybörjare på mountainbike skulle jag inte direkt rekommendera en sådan cykel att börja med (oavsett vilket märke).

Det har hänt mycket sedan sist, för snart två år sedan, inom Levo-familjen. Specializeds ”Do or die” passar i allra högsta grad in på denna cykel.

Plus

  • Brose-motorn.
  • Mission Control-appen.
  • De fiffiga lösningarna.
  • Toppkänsla i en aluminiumcykel.

Minus

  • Skärvande vajer till dropperpost.
  • Det är relativt, men priset är rätt så saftigt.

Info

Hjulsetets vikt 5,72 kg
Totalvikt 22,04 kg
Pris SEK 59 999
Webbsida www.specialized.com

Text: Harold Abbas
Foto: Jörgen Söderholm & Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!