Race Face Atlas-pedaler

När du cyklar med bra skor för platta pedaler är det lämpligt att också ha pedaler som håller samma nivå. Ingenting är mer irriterande än att glida från din pedal under en tur, så sulans mjuka gummi måste ha en bra form som funkar ihop med pedalens plattform. Dessutom ska dubbarna som finns i pedalen också ha bra fäste i gummit. Det finns tre huvudkriterier: ergonomi, grepp och livslängd på en pedal. Låt oss se vad det kanadensiska företaget Race Face kommer med i form av deras toppmodell.

Bra tätnings- och smörjsystem

Vad som är slående vid första anblicken är den nära anslutningen av pedalens stomme mot vevarmarna. Det kan tydligt ses att det har spenderats tid att ägna sig åt pedalens tätning vid denna punkt, eftersom det finns ett överdimensionerat lager som är monterat nästan intill mot vevarmarna. På andra sidan axeln finns en smörjningsöppning, som möjliggör att man kan spruta i ny lagerfett i pedalen efter varje cykeltur där regnet har varit en del av sällskapet. Skulle det finnas tecken på slitage, erbjuder Race Face ett komplett paket med reservdelar, som leder till en nästan ny pedal. Här ligger Atlas-pedalen ett steg framför konkurrenterna.

 

Grepp

Dubbarna som används av Race Face är relativt tunna i motsats till de bredare som brukar användas i andra pedaler. De erbjuder ett enormt grepp i en mjuk gummisula, men du måste hålla koll på att de är ganska vassa. Att ta i med smalbenet mot pedalen är inget som rekommenderas. Det medföljer ett antal distans ringar med pedalerna så att du kan variera dubbarnas längd. Vi rekommenderar dock inte det, eftersom fästet av dubbarna mot skosulan minskas och chansen att du glider av dina pedaler ökar.

Ergonomi

Om du tittar noga på pedalerna kan du se att de är konkava. Vid axeln är pedalen tunnare (12 mm) och pedalen är på fram- och baksidan 14,5 mm tjock. Detta gör att du kan centrera din fot mycket fint på pedalen och detta leder inte enbart till en bättre känsla med pedalen utan förbättrar också fästet. Det finns inga dubbar i mitten av pedalen och efter en säsong genom alla möjliga förhållanden har färgen slits av den delen på pedalen.

Plus

  • Bra tätning.
  • Smörjsystem.
  • Lång livslängd.
  • Utmärkt fäste genom dubbarna.
  • Bra ergonomi på grund av den konkava konstruktionen i pedalen.

Minus

  • Relativt saftigt pris.
  • På grund av den kompakta konstruktionen av lagret vid vevarmarn, är det inte möjligt att använda sig av sk. vevarmar-boots.

Vad tycker mtbS magazine om detta?

Atlas-pedalerna är inte billiga, men de erbjuder mycket kvalite för pengarna. De ger inte bara bra grepp och ergonomi, de har också en längre livslängd på grund av smörjsystemet. Även om vi regelbundet träffar rötter och stenar under cykelturerna finns inga signifikanta tecken på slitage inte mer än några ytliga repor. Det är ett par riktiga topppedaler!

Specifikationer

Storlek plattform 101 x 114 mm
Höjd 12 mm (vid axeln)—14,5 mm (ytterkant)
Tillgängliga färger Svart / Röd / Blå / Grön / Orange / Lila
Material body 6061-T6 aluminium
Material axel Chromoly stål
Antal dubbar 20 per pedal (10 per sida)
Antal lager 4 komplett täta per pedal
Användning Trail / AM / FR / DH

Info

Vikt 357 g
Pris ± SEK 1 860
Webbsida www.raceface.com

Text: Jeroen Tiggelman
Foto: Harold Abbas & Jeroen Tiggelman

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!