EVOC FR Enduro Blackline-ryggsäck

Beslutet att använda sig av armbågs- och knäskydd har snabbt gjort att man kommer att köra på tuffare stigar. Då är det faktiskt inte så dumt att även tänka på skyddet av ryggen. Vanligtvis bär man redan en ryggsäck under sådana turer, så varför inte kombinera det med en ryggsäck med inbyggt ryggskydd? När man tänker på såna ryggsäckar, hamnar man ganska fort hos EVOC. Vi valde för detta test den high-end FR Enduro Blackline-ryggsäck med en volym på 16 l.

Första intrycket av EVOC FR Enduro Blackline-ryggsäck

Det speciella i ryggsäcken är inte enbart att den har en hög kvalite, men att den levereras med ett CE-certifierat Liteshield-skydd, som är utformat för att absorbera 95% av smällen vid en krasch, medan det bara är 145 gram som läggs till ryggsäckens vikt . Vid en första titt på ryggsäcken, verkar den vara ganska stor. Det beror delvis på att skyddet måste räkna med längden på personens rygg – annars skulle det inte vara vettigt alls att ha ett skydd mot ryggen. Enbart med tanke på detta levereras ryggsäcken i två olika storlekar, beroende på cyklistens kroppslängd. För det andra är det breda höftbältet som spelar en viktig roll för att hålla ryggsäcken på plats.

Praktiska fack

Förvaringsutrymmet är uppdelat i tre delar: huvudfacket som ger tillräckligt med utrymme för en jacka, ett extra lager av kläder, knäskydd, lunchpaket och så vidare. Här finns även platsen där du kan lägga en vätskebehållare upp till tre liter (levereras inte som standard, så att du kan använda din egen variant av vätskebehållare). Från huvudfacket når du också ryggskyddet.

Verktygsfacket har en bred öppning och många mindre fickor för att hålla allt organiserat. I ett mindre fack, vilket är speciellt utvecklat för dina glasögon eller goggles, finns en krok för att fästa dina nycklar (vilket kanske inte är den perfekta kombinationen med glasögonen). Det finns ytterligare några mindre fack till exempel för att sätta in mobilen eller plånboken.

På båda sidor av ryggsäcken finns dessutom elastiska fickor där du snabbt kan stoppa undan saker som handskar och tilltug – då behöver man nödvändigtvis inte ta av ryggsäcken. På baksidan av ryggsäcken finns ett bärsystem för hjälmen och längst ner på ryggsäcken finns två dolda remsor till att fästa armbågs- och knäskydden med. Slutligen finns en liten ficka med dragkedja på höger sida av midjebandet. Intressant är räddningsvislan, som är integrerad i en av klammerna på bröstbandet.

Under testet använde vi oss av, som extra tillbehör, en EVOC tre liter vätskebehållare, vilket enkelt kan integreras med denna ryggsäck. Ett till tillbehör är det extra magnetfästet för vattenslangen, så att den automatiskt faller på plats och förblir kvar där.

I terrängen

För att bära ryggsäcken ordentligt ska axelremmens längd justeras på ett sånt sätt att höftbältet hamnar strax ovanför höfterna. Ryggsäcken har då en väldigt bekväm passform och förblir lätt på rätt plats. Trots det faktum att ryggsäcken har ett inbyggt skydd, känns det inte styvt, eftersom formen på ryggskyddet gör att den följer ryggen. En extra fördel med den ganska långa konstruktionen av ryggsäcken är att när du fyller den, ligger tyngdpunkten nära kroppen och att du håller en god stabilitet medans man cyklar. Bakpanelen har inbyggda ventilationskanaler för att förhindra att man blir för varm under längre klättringar. Dock det relativt breda höftbältet minskar tyvärr denna extra ventilationseffekt.

Plus

  • Utmärkt kvalitet och material val.
  • Mycket bra passform och bärkomfort.
  • Det breda höftbältet skär inte in i höfterna.
  • Extra ventilation mot ryggen.
  • Mer än tillräckligt med förvaringsutrymmen med smidigt placerade fickor.
  • Fri ersättning av Liteshield-skyddet efter en krasch.
  • Inbyggt räddningsvissla.

Minus

  • Relativ dyr.
  • Ryggsäcken levereras utan vätskebehållare.
  • Breda höftbälte minskar kylningseffekt på ryggen.

Vad tycker mtbS Magazine om ryggsäcken?

EVOC FR Enduro Blackline-ryggsäck är inte billigt, men man får valuta för pengarna i form av en topp ryggsäck med många möjligheter att ordna upp sina saker. Man ska ta hänsyn till det faktum att ryggsäcken levereras utan vätskebehållare – det finns vätskebehållare i EVOC-sortimentet, men man kan likaväl använda sig av det man möjligen redan har.

Finishen andas kvalitet och passformen är utmärkt. Tack vare den låga tyngdpunken och att vid en fullpackad ryggsäck som ligger nära kroppen gör att man lätt håller kurs på lederna. Ett plus på Liteshield-skyddet är att det ingår i EVOCs kostnadsfria kraschutbytesprogram, som du kan använda dig av på EVOC-webbsidan. Eftersom EVOC rekommenderar efter en krasch att byta skyddet, är det definitivt ett extra plus.

Specifikationer

Storlek S, M/L, XL
Mått (16 l M/L) 27 x 56 x 11 cm
Färg svart med fluo-gula detaljer
Material Nylon 210/D Ripstop PU coated, P600/D PU coated, Air Mesh, 3D Air Mesh, Airo Flex, EVA Tarpaulin Mesh PVC free
Teknologier Liteshield system, Liteshield system Air, Airo Flex
Skydd Liteshield, avtagbar gratis crash replacement program
Vikt på skyddet 145 g
Certifikation EU norm 89/686/EEC / CE EN 1621-2

Info

Vikt (storlek M/L) 1050 g
Pris ± SEK 1 855
Webbsidan www.evocsports.com

Text: Jeroen Tiggelman
Foto: Nathalie Hupin

Tävling

Ta chansen och vinn fyra dagars boende i Sölden, Österrike. läs mer

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!