Tjeckien

 Mitt allra första besök i Tjeckien har gett mig inblick i ett land som har haft det tufft. 1918 var året då den självständiga republiken Tjeckoslovakien bildades. Den som har läst lite om första och andra världskriget vet att landet har haft sin beskärda del av ockupationer, och det var inte förrän 1 januari 1993 som landet under fredliga former delades upp i dagens Tjeckien och Slovakien.

Alltså 25 år av självständighet, det måste kännas bra. De personer jag har fått träffa under dagarna i Tjeckien har med stor stolthet visat mig en del av sitt land och arv. Jag skulle kunna fortsätta skriva om historien, men det jag vill komma till är att detta folk använder sig av sitt arv för att visa upp allt det vackra som finns och skapa ekonomisk utveckling. Och många år av ockupation och förtryck har satt sina spår.

Spår

Under de dagar jag var i Tjeckien fick jag uppleva några av de finare områdena för mountainbiking i landet. Att jag har haft möjligheten att rulla upp och ner i Rychlebské stezky, som även nämns i Slovakien-reportaget på sidan 88, är ett tecken på att befolkningen i Tjeckien har åstadkommit något utöver det vanliga.

Bike Park Kopřivná

Efter att planet hade landat på Wiens flygplats samlades några journalister i välkomsthallen. Sedan drog vi iväg med två killar som driver företaget Czech MTB Holidays, två entusiastiska mountainbike-fantaster som har gjort en hel del för sporten. Efter en bilresa på ca fyra timmar anlände vi i Kopřivná där vi övernattade på lyxiga Hotel Kopřivná. Vi checkade in så fort som det bara var möjligt och bytte om till våra cykelkläder, för att sedan dra iväg till bikeparken som finns i direkt anslutning till hotellet. Jag gjorde sällskap med dansken Peter och österrikiska Christoph för att fota lite innan mörkret drog in. Sammanfattningsvis är denna bike park en härlig plats att börja sin resa på. Den finns på lagom distans från Wien och man har ett utbud på totalt 12 km fördelat över fyra leder. Det är en blandning av härliga byggda flow-trails utför den lilla skidbacken. Gillar man hopp och dropp, men även stigkörning och byggda broar – ja, helt enkelt lek på cykeln – då är det absolut värt att ta en titt. Vi avslutade dagen som grupp på hotellets restaurang, och efter maten gick jag och fick världens härligaste massage!

Rychlebské stezky

Efter en otroligt god natts sömn drog vi efter frukosten iväg till Černá Voda-området där man hittar en av de två äldsta mountainbikeparkerna: Rychlebské stezky. Detta område har verkligen fått vara med om en del efter andra världskriget, befolkningen har haft det minst sagt tufft för att kunna överleva. Tack vare förenade krafter från den lokala befolkningen, dels de som cyklar men särskilt de som inte cyklar, har Rychlebské stezky-bikepark gjort att området har börjat blomma upp igen. För ca 25 år sedan hände ingenting, det rådde fattigdom och ungdomarna flyttade till storstäder för att finna lyckan, men nu har livet gradvis börjat igen. Nu är det inte enbart de äldre som finns kvar utan det finns en fin blandning av åldrar. Självklart har denna utveckling lett till att det också finns restauranger och boende i området. Det finns t.o.m. ett bike-café i byn. För min del var besöket här en av höjdpunkterna på resan till Tjeckien. Här kan man välja mellan 15 olika leder, där allt ska cyklas och med en total längd på 90 kilometer. Det har gjorts på ett sådant fint sätt att även om det finns många klättringar, så är de ett nöje att genomföra. Föreställ dig en flowtrail utför, fast uppför istället

Det fanns också branta klättringar, men eftersom stigarna har byggts på ett så vackert sätt blev även dessa till en glädje. Att vi var i ett någorlunda fattigt område visade sig också i det att folk är påhittiga. Som jag skrev tidigare: med förenade krafter och nästan inga finansiella insatser har befolkningen tillsammans byggt allt det som finns nu idag. Genom organiserade arbetsdagar kom ca 100 man varje gång för att bygga leder som i sin tur har lett till uppbyggnaden av samhället. Genom en sådan insats har det inte bara skapats leder, det har skapats samhörighet och stolthet över att vara från detta område!

I ledsystemet finns även en hel del historia. Vi cyklade bland annat på en led som har namnet Dr. Wiessner-Weg, som har fått namnet efter att ledbyggaren hittade det ristat under växtligheten i en stor sten. Leden användes förr i tiden som jaktled, men under kriget blev den till en transportled som inte kunde hittas av tyskarna. 

Vid starten av Rychlebské stezky finns en mindre butik och restaurang. Här kan man efter en härlig dag ute avnjuta sin välförtjänta tjeckiska kalla öl.

Vilken typ av cykling erbjuds i Rychlebské stezky?

Både naturliga och handbyggda stigar med varierande svårigheter. Flowiga upp- och utförsåkningar, steniga partier, en bana som är byggd med kringliggande stora stenar som får en att tänka på namnet Obelix, både små och avancerade tekniska stigar samt olika hopp och dropp. Och i startområdet finns även en skillspark samt en pumptrack. Här kan man gärna vistas några dagar, det finns mycket för alla nivåer.

Grundare till Tychlebské stezky

Pavel Horník är mannen som står som hjärnan bakom satsningen. Återigen: en mountainbikeentusiast som såg möjligheterna att skapa något som skulle lyfta området. Han har även sett till att utveckla systemet tillsammans med IMBA (International Mountain Bicycling Association), vilket har lett till att bikeparken har fått kvalitetscertifikatet Brons inom IMBA:s certifiering.

Jeseníky Mountains

Det var här mitt MTB-hjärta började gå lite snabbare! Även om det som är byggt i Rychlebské stezky uppvisar en otrolig balans mellan byggande och bibehållande av den naturliga karaktären, är det för mig personligen det vi fick köra på Jeseníky Mountains som är verklig mountainbiking. Vi cyklade uppför berget till gränsen mot Polen, något som i sig var en upplevelse. Möjligen beror min känsla av att det var något speciellt delvis på att jag är ganska intresserad av andra världskrigets historia. Men den vackra naturen spelade nog också in i den mysteriösa känslan, även om det var dimmigt just då. Härliga stigar som växlade snabbt och var både blöta, rotiga, steniga och ibland småtekniska. Efter att vi lämnat Polen bakom oss susade vi journalister vägen ner mot dalen där vi tog en stollift av äldre variant (man ska inte vara rädd) och tog oss uppför berget Šerák. När vi väl hade kommit upp till toppen cyklade vi någon kilometer för att avnjuta en härlig lunch. På väg in till restaurangen möttes vi av ett glatt gäng cyklister som genomförde sin årliga tur på cyklar från före kriget, utan växlar och med helt tidsenliga kläder. Vi snackade lite och tittade på varandras hojar. Även om åldersspannet mellan cyklarna låg långt över 60 år var vi alla eniga om att det är ett fantastiskt område att vara i.

Efter lunchen rullade vi nerför berget och här kan jag säga att det behövs kunskap. Jag kommer inte ihåg distansen, men det tog nog en halvtimme att rulla längs det som förr var en ”väg” för häst och vagn, men som med tiden har förvandlats till världens finaste tekniska virrvarr av stenar som sticker upp lite här och var.

Vad finns det runt Jeseníky Mountains?

Uppe på och runt berget finns det hundratals kilometer tekniska MTB-stigar. Nu vet jag inte om de är permanent uppmärkta, men jag tror att det inte skadar att använda sig av en guide med lokalkännedom för att få köra på de finaste och bästa stigarna som finns.

Singletrail Moravský Kras

Vårt sista besök var till Singletrail Moravský Kras, ett ledsystem som är helt och hållet maskinbyggt. Här hittar man tre leder i svårighetsgrad lätt till medium. Det är ett system som andas lekfullhet, svårighetsgraden bestäms av cyklisten själv. Vid startområdet finns en restaurang, uthyrning av mountainbikes av de senaste modellerna och en pumptrack. Vill man åka till Tjeckien med hela familjen, då är det detta område och Rychlebské som lämpar sig bäst för barnen. Även om det var ett jättefint byggt område, tror jag att den som är ute efter värre cykling har sett det hela på max två timmar.

Vid detta område bodde vi på Guesthouse Kůlna som är nyligen byggt och otroligt fräscht med fantastiskt trevliga gästvärdar. Kvaliteten på maten är verkligen toppen! Ett ställe som jag gärna stannar till på någon mer gång.

Hur upplevde jag Tjeckien?

Cykelmässigt finns det hur mycket variation som helst. Det finns något för alla och jag är övertygad om att man inte kommer att ha en enda tråkig stund. Människorna som jag har fått träffa i detta vackra land är otroligt serviceinriktade och trevliga, vilket gör att ens vistelse blir så bra som den bara kan bli. Men precis som alltid när man kommer till ett annat land skulle jag rekommendera att man använder sig av lokala guider, som har kännedom om det område man är i. Själva har vi haft förmånen att få guidning av killarna på Czech MTB Holidays som kan sitt och som erbjuder fina paketresor. Det är absolut värt att ta en titt på. Som jag skrev tidigare: mitt hjärta gick snabbare när vi cyklade vid Jeseník Mountains, det var här jag kände att jag verkligen upplevde den vackra natur som finns i Tjeckien. Tyvärr blev det enbart en dag i detta område. Men det innebär att jag måste åka tillbaka dit igen en vacker dag!

Information:

Tjeckien:

http://www.czechtourism.com/home/

Boende:

Hotel Kopřivná

Guest house Kůlna

Mountainbike-områden:

Bike Park Kopřivná

Rychlebské stezky

Jeseníky Mountains

Singletrail Moravský Kras

Guidning och resor:

Czech MTB Holidays

 

Text: Harold Abbas

Foto: Petr Slavik och Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!