Ibland blir det bara så att även vi som utgivare av en mtb-tidning, inte får in några testcyklar från Trek. Inte för att de inte vill, men bara på grund av att cyklarna inte finns för testning än eller på grund av att de redan har låtit testa en cykel genom andra tidningar. Det har lett till att det var ett bra tag sedan sist det testades en Trek häruppe i norra Värmland. Så klart har vi sett utvecklingen hos Trek, men det finns inget bättre än att kunna få testa och sätta ord på hur en cykel är och beter sig. Det är vår uppgift att på ett neutralt sätt kunna beskriva olika produkter, även om det finns många på sociala medier som kan besvara en del frågor, men blir inte det oftast genom ett par rosa glasögon, när personen i fråga äger en sådan cykel själv? Bara en kort fundering från min sida.

Som sagt var det ett tag sen sist vi hade en Trek här på redaktionen men denna gång fick det bli en Fuel EX 9.9 med SRAM X01 drivlina, istället för den med Shimanos XTR-grupp. Förutom gruppen, skiljer det sig åt i några extra slantar. Istället för SEK 82 999 blir det plus SEK 6 600. För min del skulle jag alla dagar välja SRAM, för de extra kronorna skulle jag satsa på en härlig mtb-resa istället! Men som oftast, är det en smaksak när det gäller SRAM eller Shimano.

RE:aktiv med Thru Shaft

Man kanske undrar vad RE:aktiv med Thru Shaft egentligen är och gör. Enligt Trek reagerar denna dämpare snabbare än andra stötdämpare, kontakten med marken blir bättre och du behåller dessutom kontrollen. Jag skulle dessutom vilja lägga till att hela körkänslan i bakdelen av cykeln faktiskt blir väldigt mjuk, fast inte på ett negativt sätt. Det är mer att det sker på ett följsamt sätt, vilket leder till att man egentligen inte ens tänker på att man kör på en heldämpad cykel. Alltså, det är bakdämparen som fungerar utöver det vanliga och här måste jag bara bekräfta Treks ord, att det är något speciellt med just denna variant av bakdämpning.

 

 

När vi ändå är inne på det där med dämpning, så har Trek på sin webbsida något som kallas för ”fjädringsberäknare” (https://www.trekbikes.com/se/sv_SE/mountain_buyers_guide/suspension_setup/), som kan vara till bra hjälp för den som inte ännu har kunskap om hur man ställer in allt rätt. Det är en bra guide för att hitta ett startläge skulle jag vilja säga, eftersom jag har upplevt att det behövs finjusteringar i efterhand. Men som sagt, inget annat än positivt kring denna möjlighet.

Skydd

Att det går att förebygga onödiga skador på en cykels karbonöverrör, har bland annat Trek bevisat genom att montera en så kallad Knock Block. Den skyddar för slag från styret mot överröret när man råkar ut för en kontakt med marken. Knock Blocken ser till att styret aldrig kan slå emot överröret. Dessutom finns det på två platser på undersidan av underröret skydd i form av ett slags gummi som ska förebygga stenskott eller liknande.

Praktiskt

Trek har lyckats med att få fler praktiska lösningar i denna Fuel EX 9.9 och det är bland annat i form av ett invändigt förvaringsutrymme i underröret. Nu är det i sig inget nytt, Specialized har banat vägen vet vi, men det är i alla fall enkelt att ha och det medföljer även en fin liten väska för att motverka onödigt skrammel av verktyg i ramen.

Apropås skrammel, ibland har man en cykel under sig som har vajrar som ligger och låter inne i ramen. Genom det så kallade Control Freak-kablaget, har Trek lyckats med att få alla vajrar på ett snyggt sätt genom ramen, utan att det låter någonstans. Till slut finns även en insexnyckel som är monterad i själva baknavet på cykeln. Med den kan man lossa bakhjulet (som en snabbkoppling), men även framhjulet.

Återigen inget nytt, men det är smidigt att ha det så där. Personligen tycker jag inte att detta är så märkvärdigt. Det känns lite som en lösning på ett problem som inte finns. En insexskruv lossar man med ett multiverktyg, för vem har inte ett sådant med sig. Som sagt, ibland kommer det nyheter, som man kanske inte direkt är i behov av.

I praktiken

Som tur är, tar inte petitesser som den där snabbkopplingen bort hur cykeln upplevs. 2009 var faktiskt senaste gången jag rullade på en Trek Fuel EX, och vet ni vad, det har hänt en hel del sedan dess! Det blev många turer på vår testcykel och det som är mest utmärkande är faktiskt dämpningen och särskilt den bakre. Att det är en renodlad stigcykel går inte att neka till, den är välbalanserad samtidigt som den faktiskt är grym att cykla oerhört snabbt med. Det finns inga hinder som är för stora eller rötter som är för hala, det får sägas att det har varit mer än blött på de olika testturerna. 

Att då ha en cykel som är så lätt att förutsäga händer inte alltför ofta och kombinationen med att den är relativ kort i bakdelen, leder även till att den absolut är kvick på knixiga stigar. Man behöver inte oroa sig en enda gång över att man kan tappa framdelen i kurvtagningar, för den ligger kvar som klistrad även nu när det har varit den mest halkiga perioden på året. Cykeln fick även bekänna färg när vi hade fått lite snö, inga problem där heller för Bontrager XR4 Team Issue. Där fanns det bett kan jag säga! I det stora hela får man faktiskt en häftig cykel. Är det värt de där dryga 83000 kronorna kan man då undra? Det kan jag inte svara på. Det vore intressant att få testa en Fuel EX i aluminium för att få svar på detta. Men en sak är klar för mig, den är grym!

Trek Fuel EX 9.9 i detalj:

  • Variant: stigcykel
  • Hjul: 27,5” och 29”
  • Dämpning: 140 mm
  • Finns i storlek: XS och S (27,5”) S, M, ML, L och XL (29”)
  • Pris: SEK 82 999
  • Färger: Gloss Purple Phaze/Matte Raw Carbon, Miami Green to Teal Fade, Raw Carbon/Rage Red

Text, foto & film: Harold Abbas

För fler artiklar kring Trek, följ länken till fabrikantsida Trek

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!