Vi kör en Trysil Bike Arena-repris från 2015

Trysil Bike Arena (del 1)

Cykelintresset är verkligen på stark frammarsch. Vi ser fler och fler skiddestinationer som på allvar gör slag i saken och säkrar upp för en
säsong under sommaren. Idre, Funäsdalsfjällen, Sälenfjällen, Järvsö, Åre och nu även Trysilfjällen. Våra norska grannar satsar ordentligt. Skillnaden mot övriga aktörer ligger i att Trysil satsar på hela familjen. Alla ska ha möjligheten att hitta en stig som passar just deras förmåga. Jag kan förstå att en del tycker att det blir lite för tillrättalagt men det är bara att öka hastigheten så blir stigen klart mer utmanande.

Destination Trysil samarbetar med flera aktörer och har utvecklat en masterplan för stigcykling i Trysil. Planen är framtagen tillsammans med det franska företaget Bike Solutions som är ett av de ledande företagen i Europa som specialiserat sig på att utveckla stigcykling. Planen sträcker sig över flera år och landar på en summa av 25 miljoner. Men allt hänger på hur många av de samarbetspartner, som visat sitt intresse i projektet, som vill vara med och finansiera. Satsningen beräknas kunna ge 50-100 000 nya gästnätter och 40-80 fler heltidsjobb. Hittills har de två första faserna färdigställts vid Gulliaområdet. 

Fas 1:

En 800 meter lång skills course bana vid Hotell Radisson.
Mobil pumptrack.
Skyltar och märkning av lederna.
Utveckling av guidade turer och uthyrning.

Fas 2:

10 km tillrättalagd och nybyggd singel-track.
En länk mellan stigområdet och hotellet.
Skyltar och märkning av lederna.
Ytterligare 10 km tillrättalagd och nybyggd singel-track.

Fas 3:

Färdigt sommaren 2016.
8-9 km flowig downhill-stig ner från Trysilfjället med en länk från Knettsetra.
Utvidgning av Bike-parken.

Stigcykling 

Som ni ser finns det stora planer vid Trysil Bike Arena och det är bara att hålla tummarna att allt går i lås. Enligt marknadsundersökningar i Norge så står stigcyklingen för det största intresset. 15 % eller 587 000 norrmän och kvinnor över 15 år har under en 3-årsperiod prövat
stigcykling. Att jämföra med 31 100 som cyklat downhill eller övrig cykling. När det gäller intresset framöver så är det stigcykling som lockar flest, hela 30 % eller 1,2 miljoner säger att de mycket troligt kommer att utöva terrängcykling på stigar. För att understryka den stora cykelboomen i Norge så såldes det förra året 200 000 mtb cyklar. Det säljs 50 % fler mtb än alpinskidor. Med den bakgrunden så borde denna satsning ligga helt rätt i tiden.

Nära Värmland

Vi som bor i Värmland jublar högt eftersom vi bara bor två och en halv timme bort. Förväntningarna är alltid höga när vi besöker mountainbikeområden eller bikeparks och det var inget undantag denna gång. Efter att ha sett alla bilder som figurerat på nätet så trissades förväntningarna upp ytterligare. Eftersom vi höll med ett test av fulldämpade cyklar så var valet enkelt av cykel. Jag tror nog att det funkar att köra hardtail också men det är betydligt mer bekvämt med fulldämpat. Fatbike borde också funka. 

Härliga namn

Med exotiska namn som Green Fox, Blueberry Swing, Sweet Dreams, Rockie, Tractor Hill, Rock´n Roll och Red Mist så finns en lagom blandning för alla, fem blå, en grön och en röd. Vi träffar Yannick som är en av dem som bygger stigarna och projekterar hela bikeparken. Det är egentligen hans lediga dag men han erbjuder sig helt frivilligt att hänga med oss och guida en stund. Området som alla stigar utgår ifrån heter Gullia och ligger ett stenkast från Trysil turistcenter. Allt är som sagt inte färdigt så Yannick visar oss en del av hur han har tänkt området. Många intressanta tankar och ett väl genomtänkt projekt. Det märks att man lagt ner åtskilliga timmar redan på ritstadiet.

 

Äntligen får vi testa stigarna. Yannick åker först och visar vägen och det tar inte många sekunder innan mungiporna åker ända upp mot öronen. Herregud vilken åkning. Flow med stort F. Stenhårt packat grus som slingrar sig smalt genom skogen. Man har verkligen byggt efter naturens villkor och inte tagit bort mer än nödvändigt. Ibland får man möjligheten att ta en stökigare stig eller fortsätta på den ordinarie, smart tänkt. Vi jobbar oss neråt i skogen ett par 100 meter innan det vänder uppåt. Här har man också tänkt på att inte dra alltför rakt på utan fortsatt med lekfullheten och slingrande stig trots att man åker uppför. Väldigt bra för man glömmer att det går uppför. Vi fortsätter att testa flera stigar innan vi plockar upp våra kameror för att dokumentera området. Yannick får agera testpilot och modell. Efter några förhoppningsvis godkända bilder fortsätter vi att granska området. 

Lite till

Vi blir mer och mer imponerade av bygget. En sektion av Northshore finns vackert inklämd mellan träden och ger upphov till glädjetjut. Det är en häftig känsla att cykla fram på vackra slingor av brädor som placerats någon meter upp i luften. Några broar passeras och mungiporna sitter fortfarande kvar i örontrakten. Att det kan få vara så förbaskat kul att cykla! Man blir nästan arg att det inte fanns sådana här parker när man var ung. Men man kan leka nu och glömma för ett ögonblick att 40-års strecket passerats med några få år. Efter några varv till så tackar Yannick för sig och försvinner iväg på ett möte. Vi andra hänger någon timme till och trampar tills inte benen bär oss längre och det är dags att dra sig tillbaka till bilen. Vi testar den mobila pumptracken ett par varv och inser att en sådan borde alla ha i sin trädgård. Fantastiskt mycket kul på liten yta och väldigt nyttigt för tekniken.

Slut för denna gång

Vi packar in alla cyklar och drar oss ner mot centrum av Trysil för lunch och ett möte med Gro Kveldro Bruksås som är PR-ansvarig på Destination Trysil. Vi får ytterligare information om projektet och framtiden känns väldigt intressant i Trysilområdet. Förutsättningarna är enorma med tanke på vilken arena Trysilfjället är. Det är bara att hoppas att investerarna har lika höga tankar som vi har efter besöket och vi lovar på stående fot att vi kommer tillbaka under hösten när fler leder är klara. Då kommer garanterat fatbiken att få följa med.

Information
www.trysil.no

Text: Jörgen Söderholm

Foto: Harold Abbas och Jörgen Söderholm

Reportaget är en repris från ett besök i Trysil, hösten 2015

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!