testad: USWE Explorer 26

Patriot som jag är så känns det väldigt kul när man testar produkter där hjärnorna och tanken bakom varorna kommer från ett svenskt företag. Då vevar jag stolt den svenska flaggan lite extra högt. Och att de själva är stigcyklister och vet vad de är ute efter märker man ganska snart.

Denna modell som heter Explorer 26 är fullmatad med finesser och detaljer som man oftast kan sakna på andra ryggsäckar. Som namnet säger rymmer den 26 liter, vattenblåsan medföljer inte utan köps som ett tillbehör, men då har man möjlighet att välja vilken storlek man vill. Är man ute och cyklar året om skulle jag nog rekommendera att passa på att köpa en extra vinterisolerad slang till blåsan. För det går ganska fort tills man har fått issörja i en vanlig oisolerad slang.

Det finns hela 10 fickor och fack i varierande storlek. Många små fickor med blixtlås varav vissa är i nät så att man enkelt ser vad som ligger i. Alldeles uppe vid toppen finns en smart fleecevadderad ficka till mobilen med vattentät dragkedja. Men observera att ryggsäcken är vattenresistent, inte vattentät. Skulle det komma en störtskur så är det dock bara att snabbt och enkelt trä på regnskyddet som finns i ett fack under ryggsäcken.

När man packat den ganska proppfull för en heldag ute känns det som att justeringsmöjligheterna är oändliga. Det finns speciella remmar för att justera viktfördelningen beroende på vad man har lastat med för dagen. Mycket volym men lätt, eller lite fast tungt. Även ryggplattan är justerbar efter kroppslängden. Är man under 180 cm så kan man ha den i läge S eller M beroende på hur ryggen är disponerad till resten av kroppen. Är man däremot över 180 så rekommenderas läge L för bästa passform. Skulle man vara ute lite längre än beräknat så finns det fästpunkter för mindre lampor både fram och bak (bara man har kommit ihåg att ta med dem).

En liten detalj som jag ofta tittar på när jag ska prova en ryggsäck är öglan. Ni vet den där hampan som sitter överst på ryggsäcken och som man endast använder när man ska hänga upp den på en krok eller på cykelstyret. Jag har flera väskor där jag klippt bort den, för den fastnar bara bak i hjälmen hela tiden vilket är väldigt irriterande. Men på USWE hann de före mig, det finns ingen. En så liten detalj, men det hade de tänkt på.

Kulörerna som finns att välja på är som denna, mudgreen eller svart.

Efter flera tester i olika väder och med diverse packning kan jag bara ge denna Explorer 26 bra betyg. Den sitter som gjuten på ryggen och man märker inte av den ens på en långtur.

Plus

  • Bra justeringsmöjligheter.
  • Gott om fickor och fack.
  • Medföljande regnskydd.
  • Sköna avlastningsdynor i ryggen.

Minus

  • Inget att tillägga på minuslistan.

Info

Pris SEK 1 449
Webbsida www.uswe-sports.com

Text & foto: Anna Davidsson

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!