USWE-produkterna är en kär bekant till mtbS magazine och vi ser därför alltid fram emot när det kommer in en kartong med produkter som ska testas. Det kan tolkas som att vi inte längre kan vara opartiska, men det är vi!

Denna gång fick ovanstående Patriot 15 Protector bekänna färg, grå i detta fall är ryggsäcken med svarta detaljer. Förutom att den finns i färgen grå/svart finns den även i orange/svart. 

I detalj

Innan vi går in på hur säcken har fungerat i praktiken, vill vi fokusera på följande delar som utmärker Patriot 15 Protector:

NDM™ Harness

För den som inte vet så står de första bokstäverna för No Dancing Monkey, vilket är unikt för USWE och har lett till att varje ryggsäck sitter som ett smäck på ryggen. Det är ett fyrpunktbältessystem där axelbanden och midjebältet sätts fast mitt på bröstet under bröstkorgen. På det sättet har USWE lyckats få slut på hoppande ryggsäckar.

Den större varianten av Patriot som är på 15 liter, där man kan ha med sig betydligt fler saker…läs mer vikt, förflyttar sig säcken inte något över huvud taget. Med en del ryggsäckar blir det dessvärre så att de slår i hjälmen så fort man åker utför eller gör sina hopp och dropp. Det är så klart inte trevligt, och därför ger vi USWEs NDM™ Harness en stort tumme upp!

 

Ryggskydd

Man kan undra ifall ett inbyggt ryggskydd ger nån form av skydd vid markkontakt och om det inte vore bättre med ett ryggskydd direkt mot huden istället. I vanliga fall brukar jag köra med ett Alpinestars-ryggskydd som sitter direkt mot kroppen. Men måndagen den 13 juli 2020 testade jag denna ryggsäck med Action Camera Harness…tills jag gjorde en rejäl vurpa.

Gällande Gopro-kameran, så var den då bortmonterad eftersom vi höll på med att reka en utförskörning, och den testades alltså inte under vurpan. Däremot fick ryggskyddet bekänna färg och här kan jag intyga att det måste ha skyddat bra, eftersom det enda jag kände efter vurpan var en öm vänstersida på bröstkorgen. Revbenen fick sig en tryckare av armbågen precis där det finns en plastbit för att förlänga midjebältet och det gav mig ett ömt ställe. Den kom helt enkelt i kläm. Alltså lite blev det lite test i praktiken.

Skyddet är placerat på insidan av ryggsäcken bakom vätskebehållaren. Det är lätt att få i och ur, ifall man skulle vilja använda ryggsäcken till något annat.

 

Användningsområden

Enligt USWE själva så är ryggsäcken gjord för mountain biking, men även off-road motorsporter samt alpin skidåkning. Tar man ur ryggskyddet, så blir ryggsäcken lite lättare. Även om det enbart väger 179 gram så ger det mer rörelsefrihet ifall man skulle gå på vandring, och man får lite extra plats i säcken för fler andra saker.

 

Action Camera Harness Compatible

Den delen har saknats! Vi har jobbat några år nu med Gopro Hero 5 och deras handstabilisator och den ger fina resultat, fast inte på Gopros egen ryggsäck där man kan sätta fast stabilisatorn. Det leder jämt till att kameran börjar snurra runt, eftersom den sitter i fel vinkel. Däremot ger den mycket bättre resultat på USWEs variant (Action Camera Harness Compatible). Stadigt är det också, och ger inga extra ljud som vi brukar få. Det är tyst och det leder till att det blir rena cykelljud istället.

 

Praktiska lösningar

På utsidan finner vi längst nere på ryggsäcken två små spännband för att spänna upp knä- och armbågsskydd. Mitt i ryggsäcken mellan det yttre och det inre förvaringsfacket finns det plats för att transportera en extra hjälm. Tänk er att man cyklar upp för ett berg med en öppen hjälm och när man väl ska börja rulla nerför, så plockar man fram fullface-hjälmen och förvarar den tidigare använda hjälmen på samma plats. Det medföljer även en vattentät väska för mobilen, som är placerad på ett av axelbanden.

Det yttre förvaringsfacket går att öppna helt och hållet för att ta fram allt man har med sig. I mitt fall har jag ett förstahjälpen-kit, en gaffelpump, en vanlig pump, multi-verktyg och lite små reservdelar i detta fack. Facket består av ett till inre fack med blixtlås, samt ett nät för att förvara t.ex. pumparna i.

För att så enkelt som möjligt komma till det största facket, det inre, så släpper man på två spännband, vilka också är till för att öppna förvaringsfacket där hjälmen ska få plats. Som det mindre, yttre facket, går det även att öppna det stora facket helt och hållet för att komma åt insidan på ett enkelt sätt.

Här finner man fem mindre förvaringsfack i tyg, samt en nyckelförvaringsficka, platsen för att hänga vätskebehållaren och själva ryggskyddet och så klart det stora inre facket, där man får plats med hur mycket som helst.

På utsidan finns även plats för att sätta fast ett bakljus i kombination med fler reflexpunkter på säcken. Det lär bli att man syns i trafiken!

 

USWE Patriot 15 Protector ja eller nej?

Om du är ute efter en ryggsäck som ska ge dig skydd, samtidigt som du kan ha med dig en del saker för en längre dagstur och du inte har problem med att ha en ryggsäck på ryggen, så kan vi inte säga något negativt om USWEs svar på hur en ryggsäck ska se ut. De har visat sig fungera under alla år vi har kört med säckarna.  Det finns dock något pyttelitet som vi kommer att ta upp med USWE, men som absolut inte bör hindra någon från att införskaffa denna utmärkta produkt. Vi återkommer om den punkten vid ett senare tillfälle, och ser om USWE har tagit hand om det.

När det gäller användarvänlighet är det lätt att ställa in säcken för att passa olika kroppar. Den ska passa alla med kroppsomfång storlek 84 – 110 cm. Både midjebältet och axelbältena är lätta att justera till den längd man önskar sig. Har allt ställts in rätt, så ska ryggsäcken inte behöva hoppa på ryggen. Där kommer vår dansande apa i bilden.

Till slut finns det en ganska enkel grej, som man inte direkt tänker på, och det är möjligheten att skriva ner kontaktuppgifter på insidan av det stora facket ifall olyckan skulle vara framme. Men så klart hoppas vi att den delen aldrig behöver användas.

Information:

 

Text & foto: Harold Abbas

 

För fler artiklar kring USWE: fabrikantsida USWE.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!