​USWE Sports AB från Staffanstorp startade för 12 år sedan och har legat under radarn bland Sveriges outdoorföretag under flera år. Sedan ett par år tillbaka har dock företaget klivit ur skuggan av de stora jättarna. 

 
USWE utvecklar vätskeryggsäkar och ryggsäckar för hög-puls-aktiviteter såsom Löpning, Cykling och Motorsport. USWE har en patenterad och helt unik bärsele som både är prisbelönt och numera världskänd. Största delen av USWEs produkter går på export och största marknaden är USA. 
 
De senaste åren har dock USWE etablerat sig ordentlig också i Sverige och finns idag på de stora sportkedjorna och på de flesta stora event, där Vasaloppet är det mest kända. 
USWE är ett företag som har gedigen kunskap om användningen av sina produkter. Grundarna Karl-Johan Engdahl och Jörgen Gustafsson, kommer båda från motorsporten och 2017 rekryterades VD, Jacob Westerberg, som är känd från världens tuffaste uthållighetsidrott, Adventure Racing. Jacob är lagkapten i ett av Sveriges bästa Adventure Racing lag, USWE Adventure Team. Laget får nu ”nöjet” att testa USWEs nya produkter i de mest extrema förhållanden som man kan tänka sig. 
 
”Under 2019 har vi jobbat med en serie av större ryggsäckar på 30-40L, för att erbjuda vårt bärsystem till en bredare kundgrupp. Det är ryggsäckar som passar för kortare vandringsturer, toppturer eller 1-2dagars vandring. Men, vår metodik skiljer sig från andra outdoorföretag. För att göra den bästa produkten avseende komfort och funktionalitet så anpassar vi ryggsäcken för det mest extrema man kan tänka sig, World Series of Adventure Racing. Fungerar produkten bra där, så kommer den att bli helt outstanding för vandringsturen.”
 
Under året har USWE utvecklat en rad olika prototyper och i September tog USWE Adventure Team två av dessa prototyper till World Series of Adventure Racing i Kroatien. Adventure Racing är lagtävlingar med lag på 4 personer, där minst en är av motsatt kön. Laget måste hålla ihop under hela tävlingen och genomför alla sträcker tillsammans. Bryter en lagmedlem så bryter laget. 
 
De nya ryggsäckarna presterade på topp och det gjorde också USWE Adventure Team som vann tävlingen och är nu kvalificerade för VM i Paraguay nästa år. Vinsten innebar 73 timmars tävlande, non-stop, med endast 1,5 timmars sömn (totalt på 3 nätter!!), 130km löpning, 300km MTB och 66km kayak paddling. Allt, med karta och kompass i bergsområdedena och längs kusten i Zadar regionen. 

 

USWE Adventure Team består av Jacob Westerberg som är lagkapten, Helen Westerberg, Felix Breitschädel och Magnus Woxholtt-Jensen. Jacob och Helen är gifta och bor i Höllviken. Felix och Magnus bor i Oslo och det var också i Norge som laget träffades.
 

 

Text & foto:

USWE Sports AB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!