[Waterloo, Wisconsin, USA] — Trek och Bontrager presenterar den banbrytande hjälmtekniken WaveCel som har visat sig vara upp till 48 gånger effektivare än standardfrigolit på att förhindra hjärnskakning i vanliga cykelolyckor.* 

WaveCel

är ett komprimerbart cellmaterial på insidan av Bontrager WaveCel-hjälmarna. Det har utvecklats av ortopedkirurgen dr Steve Madey och biomekanikingenjören dr Michael Bottlang. De har samarbetat under de senaste 25 åren och gjort betydande framsteg inom behandlingen av frakturer och skador på bröstkorg och höft samt utvecklat metoder för att förhindra hjärnskador.

Bontrager WaveCel-hjälmarna är resultatet av ett fyraårigt projekt mellan doktorerna Madey och Bottlang samt Treks och Bontragers forsknings- och utvecklingsteam.

Funktion

En vanlig frigolithjälm skyddar vid linjära påkänningar. WaveCel har en ytterligare skyddseffekt genom att konstruktionen tar hänsyn till hur de flesta cykelolyckor händer. Det handlar ofta om vridning, rotation och vinklade slag. WaveCel absorberar energi på flera sätt. Vid ett slag rör sig WaveCel-lagren oberoende av varandra. De flexar tills cellväggarna deformeras för att därefter glida. Linjära energier och rotationsenergier absorberas och avleds på så vis bort från huvudet.

Denna trestegsförändring av materialstrukturen – flex, deformation, glidning – är anmärkningsvärt effektiv för att absorbera energin från ett slag. I nästan 99 gånger av 100 kan WaveCel förhindra hjärnskakning som uppkommer i vanliga cykelolyckor.* 

Tony White

”Vi är cykelentusiaster med en mission att hjälpa fler människor att njuta av sin cykling, och att göra det med det mest avancerade skydd som går att få”, säger Tony White, utvecklingsansvarig i projektet. ”WaveCel är ett stort steg framåt för alla cyklister, och vi är stolta över att det här är en exklusiv teknik för Bontrager-hjälmar.” 

Alla modeller i den helt nya hjälmserien Bontrager WaveCel har fått högsta betyg i Virginia Techs tester med femgradig skala. 

Megan Bland

”Under nästan ett decennium har vi testat och bedömt hjälmar över alla branscher för att avgöra vilka produkter som är bäst på att minska risken för huvudskador”, säger Megan Bland, doktorand och forskningsassistent vid Virginia Tech. ”Hjälmar som får högre betyg erbjuder ett påtagligt bättre skydd jämfört med andra populära hjälmar på marknaden.”

WaveCel är en viktig innovation i en kategori som har varit i det närmaste oförändrad under 30 år och understryker Treks målsättning att göra cyklingen säkrare för alla cyklister.

John Burke

”Vi vill förändra världen genom att få fler att cykla och vi är fast beslutna att göra cyklingen säkrare och mer tillgänglig för alla”, säger Treks VD John Burke. ”WaveCel är den mest avancerade hjälmteknik som någonsin skapats och dessa hjälmar är ett stort steg mot att göra cyklingen säkrare och mer njutbar, för varje cyklist.”

Bontragers WaveCel-hjälmar erbjuds initialt i fyra olika modeller:

 

Bontrager Blaze WaveCel mountainbikehjälm:

WaveCel finns endast på Bontragers hjälmar. Hjälmarna kan köpas online eller genom auktoriserade Trek- och Bontrager-återförsäljare.

Mer information finns på:

WaveCel

Du kan också följa Trek på Facebook, Twitter och Instagram.

* Resultat baserade på AIS 2-skada (BrIC) vid 6,2 m/s och 45°, och en jämförelse mellan en standardhjälm i frigolit och samma hjälm modifierad med WaveCel-inlägg. En detaljerad beskrivning finns i Evaluation of a Novel Bicycle Helmet Concept in Oblique Impact Testing.

Text och foto: Trek USA

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!